header

Fokkers en liefhebbers van de Perro de Agua Español ofwel Spaanse Waterhond

Er wordt nog hard gewerkt aan deze pagina. De eerste FAQs over Heupdysplasie (HD) zijn hieronder beschikbaar. Klik op onderstaande lichte balk om ze te lezen.

HD (Heupdysplasie)

Wat is HD?
HD staat voor heupdysplasie. Dysplasie betekent “ongewone ontwikkeling en vorming van weefsel”. HD is een aandoening, waarbij er teveel speling tussen de kop en de kom van het heupgewricht zit. Daardoor ontstaat er slijtage (arthrose) en een misvorming in het heupgewricht. HD komt bij honden het meest voor bij grote en middelgrote rassen.

Is het altijd pijnlijk?
HD hoeft niet altijd tot pijn te leiden. Er is lang niet altijd een relatie tussen de grootte van de afwijking die op een röntgenfoto te zien is en de pijn die een hond met HD voelt. Het kan dus voorkomen dat een hond met een slechte HD-uitslag op basis van de foto, geen of nauwelijks pijn heeft, maar andersom kan ook: Een hond kan erge pijn hebben (klinische HD), terwijl de afwijking op de X-foto minimaal is.

Hoe ontstaat het?
HD ontstaat door diverse factoren. Er is sprake van erfelijke aanleg, maar vele andere factoren zijn van groot belang, zoals omgevingsfactoren, bewegingsfactoren en voedingsfactoren en de combinatie hiervan.

Erfelijke aanleg, hoe zit dat bij de Spaanse Waterhond?
Er zijn gelukkig nauwelijks Perro’s met klinische HD en dat willen we graag zo houden. Rekening houdend met de factor erfelijke aanleg hanteren wij een bepaald fokbeleid, dat te vinden is op de afzonderlijke websites. We hopen spoedig te komen tot een gemeenschappelijk fokbeleid.

Hoezo omgevingsfactoren?
De omgevingsfactoren waarin een pup opgroeit zijn van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van zijn spieren en skelet. Dat begint al in de werpkist. Een ondergrond waarop de pup niet uitglijdt, maar zich goed kan afzetten is nog maar het begin. Later is het ook voor de jonge hond heel slecht voor zijn lichamelijke ontwikkeling als hij voortdurend uitglijdt op een te gladde vloer.

Welke bewegingsfactoren spelen een rol?
Doe het in deze periode kalm aan met de pup, wandel niet te lang achtereen en zorg voor voldoende rust. Wij adviseren: voor elke maand die de hond oud is, mag hij 5 minuten onafgebroken wandelen, dit mag meerdere keren per dag. Als de hond 2 maanden oud is, mag hij dus 10 minuten aaneengesloten wandelen, enzovoorts.